Tentang maulana @ ustaz


salam alayk..
tgh2 duk surf internet td..tibe2 terjumpe video ni..
agak best jugak la bg sape2 yg x tau...kalo yg dah tau pon..apa salahnya tambahkan ilmu pengetahuan..ke guaner??hehe
dulu ada org cakap..kalo kat malaysia, nak dpt pangkat maulana tuh, kena blaja alim 8 tahun..pastu kena keluar lagi bertahun2..kena hafiz quran..dan sebagainya la..sehinggakan depa cakap, kalo kat malaysia ni, maulana tuh kira taraf plg tinggi la..lebey tinggi dari mufti...ye ker??
xtau la tuh..sape2 yg ada kefahaman macam ni, sama2 kita betulkan..kita kan baru nak belajar2..kalo salah silap tuh..kena la tegur2..ke guaner??
mmg la betol pon..kat india nih, sume ustaz2 tu dia panggil maulana...xda pernah dgr pulak kat india ni ada wujud panggilan ustaz tuh..kalo kat tiap2 masjid..mesti akan aada sorang maulana yg akan jaga dan bertanggungjawab kat masjid tuh..sng org2 Islam kat kawasan sekitar masjid nak rujuk depa kalo ada ape2 masalah...mcm ni baru betul..kalo lepas smayg tu..ada je nampak local people yang pegi duduk2 kat maulana tuh n muzakarah...arap2 situasi ni boley wujud kat malaysia jugak...amin... :)



7 comments:

  Ismi Ijmi

September 13, 2011 at 4:07 PM

emmm, pemahaman masyarakat "karkun" bhw maulaan2 ni semuanay keluar setahun. tp sebenarnya bukan semua. mungkin majoriti

  Hidayatullah

September 14, 2011 at 1:29 PM

kalau keluar dgn bdk blaja alim nh.. dorg mmg tawaduk n ready menjawab segala soalan yg kita tnye.. kalau nk kuar dgn dorg.. kuar la nifsu syaban..dorg kuar beramai2..

  Bijen M.

September 21, 2011 at 9:27 PM

Maulana - Pelindung kan?
Hafiz - Pemelihara.

Boleh je orang pakai gelaran hafiz even tu asma Allah.

Sebab dia pelihara AQ.
Serupa maulana, lindung/jaga ilmu Allah.

WA.

  Husaini

September 28, 2011 at 6:17 PM

ismi: betul tuh..kena betulkan silap paham tuh.. :)

hidayatullah: betul2..kalo kuar time bulan puase lg untung..depa2 ni dpt jd imam terawikh lagi kan..hehe

Bijen M: insyaAllah tuan dia pun kena semulia nama dia.. :)

  Peninjau Dunia

September 29, 2011 at 11:46 PM

la... baru saya tahu maulana tu apa..selama ni just dengar maulana, maulana... betapa jahilnya ...huhuhu... Sampai hati depa guna nama Maulana buat nama restoran mamak, tapi takde pulak yg nak guna nama "ustaz" buat nama kedai mamak...hehe.. Kedai Mamak Ustaz ..kata nya....

  Ibnu Ariffin

October 3, 2011 at 4:33 PM

mmg dh lme taw..kt ipb, diorg sume panggil maulana kt org yg penah blaja kt madrasah (sistem deoband). Klu kt malaysia panggil ustaz. klu kt arab panggil syeikh..xde bezanya pn.

  Husaini

October 9, 2011 at 12:36 PM

@Ibnu Ariffin: masya Allah tuan..moga dpt sebarkan ilmu kita untuk org2 yang masih jahil macam saya nih...

Related Posts with Thumbnails