From Manipal with......


Salam alayk..

2 minggu ni, banyak menda berlaku sebenarnya..dan Alhamdulillah..masa ni kelas dah habis..Cuma ada sikit senggang masa untuk final bln depan..tapi takpe, tu bkn perkara pokok yg jd cerita kat sini..mukadimah jerk..hehe

Ahad lepas, Alhamdulillah..dekat masjid Noorani Indrali, Manipal..telah berlansung satu perhimpunan khas untuk pelajar2 islam yang belajar kat manipal ni..ramai la jugak student2 yg dtg..rata2 dari penduduk tempatan..dan Alhamudulillah Allah dah pilih saya dan beberapa lagi student Malaysia untuk hadir pada majlis tersebut...dapat la jumpa org2 Islam kat sini..dpt dengar bayan nasihat..dpt belajar sifat ikram diorang..dan byk lagi...mmg betul, diorang ni kalo bab2 ikram..mmg xley lawan..kita pulak yg kena ikram diri sendiri supaya dpt terima ikram diorang..hehe..

Dan ahad lepas pulak, Alhamdulillah dpt sama2 ngan jemaah ittikaf kat masjid luar kawasan manipal..kalo nak kira perjalanan tu, agak jauh la dr manipal..tambah2 lagi naek moto..dgn keadaan jalan kat india ni yg x brape nak elok sgt..ngan musim hujan nyer lg..tp menda tu sume macam bg kekuatan untuk lebey belajar bermujahadah..kalo nk compare dgn mujahadah nyer para sahabat ngan para nabi, memang x tertanding la..tp mmg satu pengalaman yg cukup berharga yang x penah rase bila ada kat tanah air sendiri...

Mulanya..jemaah yg dibentuk menghadapi sedikit masalah disebabkan jumlah kami yg seramai hanya 5 org..tp..lepas kol org tanggungjawab...Allah pilih jugak kami..lagi untuk..dpt attach dgn org jemaah org tempatan..kami seramai 5 org sume pelajar perubatan..sorang PG dlm farmasi, 2 org lagi student tahun akhir KMC n sorang lagi second year student KMC...alhamdulillah, kami sume satu hati, satu pikir..dan time kuar ni..mmg x sangka2..Allah nk ikram kot...sambil2 duk muzakarah bab adab sunnah, ada jugak time2 masa2 free dpt bincang pasal pelajaran..dpt blajar direct dr doktor..tenang sket hati walopon kepala tgh serabut duk pikir pasal final exam..hehe..

Sikit la cerita pasal satu tempat yg dituju..(kitorang pegi 2 masjid)..Perdoo nama dia(yg ni masjid kedua) ..lebey kurang 30km dari manipal...mmg kwasan tu ramai org islam..masjid pon bagus..cantik...elok jerk..tp sayang..disebabkan xda org dtg semayang kat masjid tuh, sampai imam masjid tu letak jawatan dr jadi imam..menda ni la kita nk kena risau skarang..masjid kosong tanpa jemaah..mana perginye org2 islam??sbb tu kita kena blaja2 ziarah saudara seislam kita...ajak mereka blk dtg ke masjid..hidupkan kembali sunnah2 nabi yang lama kita tinggalkan...ye dok?

Dan kebetulan jugak..time kitorng duk kat masjid tu (ni kat masjid first), ada mesyuarat halaqah berlangsung...apa lagi..dpt la dgr karkuzari usaha2 org tempatan kat sini..pastu dpt pulak berita gembira yang ada satu jemaah dr Abu Dhabi akan dtg wat usaha kat Manipal ni..masyaAllah..

Hari ni, jemaah tuh da sampai manipal...tp skang route dia masih di Indrali masjid..mungkin ahad ni akan berpindah ke masjid Manipal..sblm kedatangan jemaah tu lagi..sy da diberitahu yg salah sorang ahli jemaah pernah belajar di manipal 16 tahun lepas...dan dia la org yang mula2 bertanggungjawab menghidupkan masjid kat manipal ni..masa tuh..masjid asal hanyalah bilik kecil (Guidance Centre skarang) dibawah masjid...dia datang masjid sorang2..azan, pastu solat...buat usaha sorang2...memang sangat muajahadah..sampai la tadi time mesyuarat..dia dtg ke masjid kami..mmg..dia sndiri cerita..time dia mulakan usaha dekat manipal dulu..mmg dia sorang2 jer...baca taklim sorang2...buat amalan ziarah sorang2..even dia khuruj pon sorang2..masa tu mula la rase..betapa dia telah buat satu pengorbanan yang besar untuk agama Allah swt..semoga Allah terima..nk banding dengan saya..siapa la..contoh da ada depan mata...walopon sblom ni ada byk dengar kisah pengorbanan nabi dan para sahabat...tp bila dengar kisah dia ni..mmg cukup terkesan dekat hati ni..rezeki Allah temukan kami dengan dia..

Kalo tgk muka dia, mmg jelas nampak sifat taqwa..cara dia cakap masyaAllah kita boleh rase camner cara dia pikir..segan jugak rasenye...bila duduk dlm mesyuarat dengan org2 yg punya fikir yang tinggi2 ni..tp sbbkan pikir nak blaja2 buat usaha macam nabi buat..kena la buang jauh2 perasaan tuh..huhu..

Jemaah yang datang ke tempat kita..sebenarnya bawa seribu rahmat..kita org tempatan..kena la nusrah jemaah tuh..macam mane org ansar diorang nusrah org muhajirin..akhirnya..madinah jadi pusat penyebaran islam yang terkemuka..ni tidak..sampai ada sanggup berjemaah di masjid laen semata2 mahu mengelak daripada berjumpa dengan jemaah2...sedey..Allah dah bagi paham sikit dekat kita..kena la kita gerakkan...hasil tuh x penting..yg penting..istiqamah..kita boley ambil pengajaran kisah nabi Nuh..buat usaha 950 tahun..tp pengikut dia berapa org jer...kan dalam Qura’an Allah dah janji...siapa yang tolong agama Allah..Allah akan tolong dia balik..bukan takat tu jerk..bahkan Allah akan meneguhkan lagi kedudukan seseorg hamba tu...insyaAllah =)


8 comments:

  Anak Pendang Sekeluarga

July 29, 2011 at 6:24 AM

salam to brother from Manipal...

wakil Malysia kt sana...juga karkun...

semoga di berikan istiqomah atas sebarang pekerjaan...doakan sy,azam hadiri mesyuart malysia di nizhamuddin bulan 9...ni..

  Husaini

July 29, 2011 at 6:40 AM

masyaAllah tuan..insyaAllah sama2 kita doa..kitorg kat sini pon dah mesyuaat arituh..lps raya ni nk mintak satu jemaah dari malaysia datang buat usaha kat Manipal nih..insyaAllah Allah permudahkan..amin

  Bijen M.

August 15, 2011 at 8:48 PM

Ikram orang sana sampai rasa dah macam raja.
Lepas makan terus terbongkang tak payah basuh apa.
Rasa segan gila.
>_<

  Husaini

August 20, 2011 at 6:39 PM

Bijen M...
betol3..walopon dgn kwan2 org tempatan sini sndiri..
bagus sangat kalo dpt jadi cam diorg..simple dan slumber jer..tp sunnah ttp jaga...hehe

  Hidayatullah

September 8, 2011 at 11:56 AM

salam..tuan blaja di manipal ke..kawan saya ada 2 org blaja kat sane.. nama dia azham dan nazrin.. dua2 fikirman tu.. tuan tasykil la dia pegi nizamudin..dia twinning program dgn melaka manipal medical college

  Husaini

September 10, 2011 at 9:41 PM

Salam Yard.. aha, saya baru prasan Azham tu lepas belek3 blog tuan arituh..patutla arituh dia ada duk mesyuarat n ckp pasal ziarah..alhamdulillah la kalo camtu..boley la buat usaha skali dgn dia nnti..doakan kami ye tuan.. :)

  Peninjau Dunia

September 29, 2011 at 11:58 PM

wah... rasa hina dina pulak saya bila baca artikel ni. jauh nya amalan saya berbanding orang2 pilihan Allah ni... aduhh.... emmm.... teringin sangat nak tengok cara org2 yg tuan cakap tu, di wajahnya nampak cahaya taqwa...haiii...tak dapat saya nak bayangkan macam mana rupanya tu (tapi saya dpt rasakan kewujudannya). Tuan ambil medic pun masih ada masa belajar ilmu lain2 yer... respek sungguh saya. Bukan ke medic tu sendiri dah cukup sibuk, tapi tuan dapat luangkan masa blajar ilmu agama. Memang berkat la hidup tuan.

  Husaini

October 9, 2011 at 2:27 PM

@Peninjau Dunia

masyaAllah tuan..kalo kita sendiri x luangkan masa untuk agama kita, nak harapkan sapa lagi..Allah bg kita masa sama je, 24/7..the rest terpulang la kat kita camne kita nak guna..sy pon bukan nye sempurna sgt..cuma tgh blaja2 nak betulkan diri..byk lg kekurangan..ilmu Allah ni kan luas..tggu kita je gerak untuk cari manfaat nya..

kalo tuan azam betul2 nk tlg agama Allah, insyaAllah Allah akan buka jalan untuk tuan..boley duduk sama2 dgn org2 soleh, org2 yg tinggi amal agama dia, tp penuh dgn sifat rendah diri dan tawadduk..yg penting, niat kena betul..sama2 kita usaha kan..amin...

Related Posts with Thumbnails