cerita masa depan...



Salam alayk sahabat2 seluruh dunia!! =)

Arini xmau citer pnjg2..pendek jerk..kite citer bab masa depan pulak..slalu je citer bab kenangan terindah masa2 lepas...kita tuka angin la pulak yerk..hehehe..tp cite ni bkn sy yg reka..bkn amek dr peramal masa dpn ke ape yang mengarut tuh..tp dr sumber yg paling best...nak tau kena la baca sampai abes.. ngee~

 Dari Abu Darda’ r.a meriwayatkan, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda, “ Sesungguhnya Allah swt akan mengumpulkan sekumpulan manusia pada hari akhirat nanti, di atas timbunan mutiara dengan wajah yang bersinar sinar. Manusia akan iri pada kumpulan tersebut:mereka bukanlah nabi ataupun para syuhada”. Seorang pemuda yang duduk di hadapan baginda bertanya, Ya Rasulullah, ceritakan kepada kami tentang mereka supaya kami boleh mengenali mereka. Nabi saw bersabda, “ Mereka adalah orang yang saling berkasih sayang kerana Allah, mereka berkumpul bersama dari bangsa yang berbeza dan dari tempat yang berbeza semata2 untuk mengingati Allah swt.”( Tabarani, Majma’uz Zawaid )

Ok..sejujurnya, hadis ni sy dgr masa ada majlis bayan kat masjid arituh..masa tuh mmg ada jemaah dari Bangalore tgh iktikaf dkt masjid manipal..ape lagi kan..org dtg nak bagi ilmu, kita tadah je la kan..kalo nk arap kite sndiri kuar smta2 nak belajar ilmu agama..asyik kena tangguh je la kan..sebuk dgn urusan dunia konon nye kan..hehe..(saya la tuh)

Tgh2 duk dgr tuh, depa kuarkan hadis nih..tp lam BI la..alhamdulillah Allah bagi paham..pastu terus sy terpikir..sy tgk keliling..kiri kanan..tgk muka sorang2..betollah..bkn sume yg duduk lam majlis tuh org tempatan...ada yg dari Bangladesh, Nepal, Palestin, Pakistan..subhanallah..terus rasa syukur sgt2..sbb Allah pilih utk duduk dlm majlis yg x semua org dpt duduk..mmg sume nih pilihan Allah..mmg sume2 xknal pon antara satu sama laen..bahasa pon laen2..tp dgn rahmat Allah swt Allah letak jugak saya yang banyak dosa nih kat situ..mmg la rase janggal, rase pelik sket..sbb xramai pon student melayu yg ada dlm majlis tuh..tp Alhamdulillah la...ada la jugak  2 3 org dari xda langsung kan..hehe..

Berbalik pada hadith kat atas tuh, kalo dipikir2 balik..kat mane lagi nak jumpe atau nak amal hadith kat atas tuh, kalo kite ni x hidup dalam suasana dan kalangan jemaah..kalo tgk situasi hari ni, ada ke antara kita2 org awam yang lemah imannya ni, pegi mane2, sembang2 dgn org yang x kenal, ceritakan ttg kebesaran Allah swt..nnti org ckp gila ke ape mamat ni...dah la x kenal..pastu buat bajet baek pulak...betol kan??tp Allah tu Maha adil..Maha penyanyang..dia tlg jugak hamba2 die yang tak berapa nak paham agama (macam  saya ) , dgn hantar jemaah kat masjid tuh...tu pon x ramai yang nak duduk..ada yang kata x paham la, x biase la..dan macam2 lagi la...bagi saya..sume2 alasan ni x berasas langsung..bkn nyer mereka tu x paham...tp buat2 x paham..haish...sama2 kita doa hidyat untuk merka nih..untuk saya skali..hehe
Okey..kata xnak pnjang..tp terpanjang jugak..maap la yer..hehe..selamat beramal dgn hadis nih..jgn dah baca, amal sorang2 jerk..ajak la member2 yg laen..smoge kita dipilih oleh Allah swt untuk menjadi golongan yang diceritakan oleh nabi saw dalam hadis kat atas tuh..ameen..

P/s: esok hari jumaat..pe lagi..sama2 kita rebut keberkatan hari jumaat..amal sebanyak mane sunnah yang ada pada hari jumaat...sape x bace surah al kahfi lagi tuh..moh la yer..wassalam.. =)

                                                                                                                                                

11 comments:

  Norsha

April 9, 2011 at 10:20 AM

salam,
first time singgah sini,
moga Allah masukkan kita semua ke dalam golongan yg disebutkan dalam hadis tersebut....

  Husaini

April 9, 2011 at 2:34 PM

salam Norsha
jazakallah singgah...
moga2 kita sentiasa dipilih oleh Allah swt untuk terus berada dlm golongan tersebut...
selamat beramal.. =)

  Kembara Perantau

April 10, 2011 at 12:19 AM

Salam pepagi ahad, sheikh... Best blog ni, dapat ilmu akhirat kat sini...ana Akan singgah lagi dengan izin Allah swt... Syukran...

  fuad ansari

April 10, 2011 at 1:56 AM

Salam..

Saya selalu berfikir sebegini..

Untuk orang2 yang selalu datang solat berjemaah di masjid:
"Bagus orang ni, tak join jemaah pun ada kekuatan untuk selalu datang masjid.."

Untuk orang2 yang x datang masjid:
"Aku rasa kalau aku tak join jemaah, silap2 aku lebih teruk dari orang ni.."

Sehingga saya menyedari, betapa menyertai jemaah sangat penting dalam kehidupan saya..

"Sesungguhnya serigala akan memakan domba yang bersendirian"

  Husaini

April 11, 2011 at 1:31 PM

KP: jazakallah sheikh dtg ziarah..ape yang bermanfaat tuh kita ambil dan amalkan..tp kalo ada ape2 yang saya silap bitau tuh..jangan segan2 nak tegur saya..sy pun khilaf jugak.. =)

FA: salam sheikh
saya pon slalu berfikiran spt saudara..alhamdulillah, Allah letak sedikit kefahaman dalam hati kita untuk terus berada dlm jemaah..tp biasala kan..kadang2 iman lemah..terkesan ngan dunia..xdpt jugak nak istiqamah dgn masjid..tp insyaAllah kita boley terus usaha untuk tingkatkan amal ibadat kita.. =)

  aNtu_BaEk

April 11, 2011 at 2:42 PM

semoga kiter tsabat dengan jemaah =)

  Husaini

April 11, 2011 at 4:31 PM

insyaAllah pok..kalo doa tuh..sebut nama aku sokmo deh.. :) 

  Anak Pendang Sekeluarga

April 13, 2011 at 7:42 PM

Salam ziarah,menarik artikel yang di tulis.Saya menjemput tuan untuk memberikan pendapat,pandangan,komentar dan info tambahan di atas tulisan terbaru di blog saya berkaitan “Dakwaan makam Sahabat Nabi Saw ada di Malaysia”.Semoga Allah membalasi segala kebaikan tuan.Sekian,Terima Kasih.

  Ziarah76

April 14, 2011 at 4:30 PM

alhamdulillah dapat baca hadith ni

  Husaini

April 14, 2011 at 6:06 PM

z76: alhamdulillah..moge2 kita tergolong dalam golongan yang diceritakan dalam hadis tuh..

  Niddumulu Blog

June 7, 2012 at 11:03 AM

cerita masa depan .. mirip sama punya judul

Related Posts with Thumbnails