170110



Salam alayk..
Lamer benar rasenyer tidak mgupdate blog ni..walopon tiap2 ari bukak, tp masa untuk menulis mmg btol2 terbatas2..tmbh2 lagi skang nih musim exam...lagi la..herm..alhamdulillah..skang dah hmpir stgh tahun kat bumi india nih..x lama lagi dah nak balik ke tanah air..rasenyer baru jer lagi dtg sini arituh..bln pose lagi..pengalaman raye kat perantauan...n mcm2 pengalaman baru n menarek..yg mane mmg byk memberi pgajran dan guru yg bergune untuk diri kawe nih..hehe...

Alhamdulillah jugak..skang nih, da pindah ke rumah baru..walopon mule2 arituh cam byk jerk masalah ngn rumah nih, terutamanye ngan tuan punyer rumah nih..tp syukur..sumer dah Allah permudahkan dah selesaikan..alhamdulillah...   

                                                                .********************

Satu persoalan yg sering berlegar2 kat kepala kawe nih..selalu..penat dah duk pikir..tp masih tak dpt2 jawapan nyer..byk kali gak duk tanyer org tuh, org nih..sume bg jawapan tak memuaskan...jawapn sumer jawapan teori..tp langsung tak praktikal...ssh...ssh nak apply..ckp mmg sng..mmg btol ape yang diorang ckp..tp tuh la..sekadar ucapan je la...

Pernah sblom fly kat sini, kawe attend satu kelas @ seminar perbandingan agama...mmg best kelas tuh..sgt2 best..dpt tau agama laen cam mane..terutama agama kristian..camner asal usul dier..apa pegangan diorang..n yg paling best..dpt baca Bible..hehe..kalo sblom nih..nampak Bible jerk, takut2..konon kalo baca terpesong akidah..hahaha..sbb dgr mulut2 org n kater2 org, camtuh la..tp bkn kat sini kawe nak suh korang sumer baca Bible tuh, at least kite tau la amenda yg ada dlm bible tuh, camner susunan bible tuh yg jelas membuktikan bible tuh bkn yg asal, apa persamaan n  perbezaan yg ada dlm bible kalo nak compare ngan al quran...n macam2 lagi la...kawe ingat lagi la nama beberapa ‘surah’ lam bible tuh...Ezekeil, Genesis, n ntah..dah lupe yg laen2..hehe....

Kalo agama2 laen tuh, dah jelas sgt kesesatan diorang...mmg kalo tgk dan nilai sndiri ngan mata ngan akal, bg kiter yg beriman ni,mmg dah bley tau betapa terpesong nye agama diorang...sbb tuh la kite sbg muslim yg beriman ni..kena byk syukur kat Allah swt..sbb masih dalam nikmat iman dan islam..tp camner ngan diorang2 yg bkn islam tuh...??tak adilkah Allah sbb lahirkan diorang tuh tanpa nikmat iman??n confirmkah kiter yang dah islam nih, akan mati dgn kalimah Laillahaillallah, n dpt masuk syurga Allah swt??

                                                                ************************
Kalo kiter imbas balik sirah nabi saw, mcm maner kiter dpt tgk antara sahabat2 nabi yg awal2nye bukan islam, tp akhirnya dipilih Allah swt untuk diberi hidayah spt Saidina Umar r.a., Saidina Abu Bakar As Siddiq, Khalid Al Walid dan sebagainya..dan kite sndiri tau yg bapa saudara nabi Muhammad saw sndiri, Abu Talib tidak menerima hidayah drpd Allah swt dan mati tanpa kalimah. Betapa sayang nyer nabi pada bapa saudara nyer sehinggakan baginda bersabda untuk tetap member syafaat kepada Abu Talib di akhirat kelak..lantas Allah swt menegur perbuatan nabi dgn turunnya ayat dr surah At- Taubah:113

“Tidak pantas bagi Nabi dan org2 yang beriman memohonkan ampunan (kepada Allah) bagi org2 musyrik, sekalipun orang2 itu kaum kerabatnya, setelah jelas bagi mereka bahawa orang2 musyrik itu penghuni neraka jahanam”

Kalo kite amek iktibar dr kisah di atas, mmg kiter dpt lihat bahawa mmg hidayah tuh hak milik Allah swt yg sememangnya mutlak..tp persoalan nyer skarang nih, takkan kiter nk biarkan jer sahabat  kiter yg bukan islam tuh terus dgn kekufuran nya..mmg x dinafikan, ramai di antara mereka yg tak faham agama islam even stgh dari mereka tak faham pon agama mereka sndiri..ape yg kawe utarakan kat sini berdasarkan ape yg kawe sembangkan dgn kawan2 non muslim..sngaja mau tau pandangan diorang ttg agama Islam..ada yg tau, ada yg tak tau..ada yg ckp sal kawen 4..ada yg merendah2 kan agama islam..mempersoalkan knapa tak bley makan khinzir, knapa tak bley minum arak..panas gak telinga dgr..tp sabor je la..dah mereka tak paham nak wat cam maner...

Tu la masalah nyer skang..macam maner nak pahamkan diorang ni dgn cara yg sbtol2 nyer..dah lame kawe duk pikir sal menda nih..macam2 teori dah duk dgr...tp mmg lagsung xleh nak praktikkan..nak tunjuk akhlak mulia, kadang2 diorang tuh lebey ‘berakhlak’ kot kalo nk bandg ngan certain2 org islam tuh..mane la diorang nk nmpk menda tu..nak citer menda2 lam Al Quran??mane la diorang bley terima...nk wat open discussion??jauh skali la...herm...takkan nak peluk tubuh jerk..tgk jer depa sumer tuh tanpa rase kesian pon ttg masa depan depa kat akhirat nanti...tgk kiri non muslim, tgk kanan non muslim, dpn blakng..sume la..maner2 jer...nanti kalo die persoalkan kat akhirat knapa tak dakwah ttg Islam, ttg kalimah, kat diorang camner..?elok2 nanti kiter nk masuk syurga, tiba2 kena tarik blk ke neraka camner??na’uzubillah...

Herm..org ckp, kalo tak mampu nak buat sumer..jgn le tinggal kan sumer..btol tak??at least pikir la lebey sket, blaja2 tiru cara nabi fikir atas umat untuk sampaikan kalimah...kalo tak kerana dakwah nabi dan para sahabat, tak sampai nyer Islam kat kiter hari nih..kalo kiter hari nih x bangun untuk buat kerja dakwah, macam maner ngan generasi akan dtg..??kalo ada kekuatan, lagi best kalo bangun tahajjud malam2 n doa hidayat untuk seluruh alam...dah byk kiter pikir utk diri kiter..blaja2 la pikir risau untuk org laen jugak..sama2 la kiter usaha.....

p/s: tajuk takder kaitan..haha


7 comments:

  ziarah76

January 17, 2010 at 12:54 PM

teruskan buat usaha sungguh2. Moga-moga jadi asbab hidayat.

-blaja course apa kat India? Perubatan ke?

  Husaini

January 17, 2010 at 6:03 PM

This comment has been removed by the author.
  Husaini

January 17, 2010 at 6:04 PM

erm..insya Allah ziarah76..
moge Allah trime usaha kite smpai akhir hayat...
-a'ah blaja medic..alhamdulillah rezeki dpt blaja kat sini..nnti kalo ada rezeki bley g markas..hehe

  aNtu_BaEk

January 17, 2010 at 8:59 PM

title xde kaitan..hahahaha...usen2

  Husaini

January 17, 2010 at 11:50 PM

dah tulis bwh tuh pok..entri tulis tgh malam..xda idea nk letak tajuk per...haha

  miya

January 21, 2010 at 4:19 AM

haha. semangat orang bace dom. tup2. mmg tade kaitan. hehe.

tapi kan dom, betul gop tuh.
dulu mase skolah menengah penah gak bedebat ngan dak2 cina tau.
kami alhamdulillah la berjaya buat dorang senyap. tp ya la kan. hidayah. kalau Allah tak kasi dorg hidayah, mmg tak ke mana la dorg tu. still bpegg teguh ngan agama dorg. huhu.

mase kat matriks pun sama, pernah pujuk kawan cina sama2 puasa tapi sayang, 1/2 hari je. tak tahan dia bbuka. takpe la. at least dia cuba. n dia nmpk agak bminat ngan Islam. selalu je ty sal Islam. dia py banyak collection of baju kurung. kalah org dom. heheh.
inshaAllah. satu hari nanti. tunggu je la kan.

ceh. cm ni entry org plop. ttba je TERpanjang. sorry :D

  Husaini

January 21, 2010 at 7:13 PM

hahaha..mmg gitu pon..
ada yg tolak..ada yg cam berminat...
kat sini pon ramai jer cam yg ada potensi..tp tuh la..hidayah tuh milik Allah...at least kiter kena usaha la...pelan2...kena byk doa untuk diorang jugak...kawan2 kiter kan..kesian gak tgk diorang..diorang mmg tak tau pon islam tuh macam maner...n ramai gak yg silap paham ngan agama kiter...kalo mira ada peluang..nk dakwah pd non muslim, try la..pelan2..mintak pandangan pd yg lebey arif..ustaz2 ke...kat mesir kan ramai..rugi le kalo x blaja agama n kutip ilmu agama skali kat mesir tuh..nanti grad..dua2 dpt..ilmu dunia dpt..akhirat pon insya Allah dpt..=)

Related Posts with Thumbnails