betol ke niat aku??


Salam alayk..

Herm..duk pi mai pi mai td..tiber2 terdetik nk share something kat ruangan maya nih..huh..bkn senang mood nak menulis ni bley dtg..kadang2 seminggu skali..kadang2 sebulan skali..tu la sbb blog nih byk yg bersawang dari yg berisi nyer..hahaha...lupekan..mengarut kejap..hehe

Pagi smalam, kawe tertarik dgn sedikit perkongsian hadis oleh saudara Mirul from batch 23..tntg persoalan niat..hadis tuh sume org tau kot..hadis pertama lam hadis 40 karangan Imam Nawawi..atas kepentingan ilmu, kawe share la jugak sedikit sebyk berkenaan hadis tuh kat sini..

" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

Ha..hadis pon dah ada..semua sedia maklum..kalo dlm setiap ibadat harian yg melibatkan syariat dlm kehidupan seharian kiter, perlu akan niat..tp ape akan jd kalo benda yg kiter buat tuh bukan perkara syariat??perlukah jugak dgn niat??herm..sini kawe bg contoh kalo kome sume x brape nak paham..katekan nak naek kete ke, nk g mkn ke, nk study ke, nk melancong ke, perlukah sume tuh ngan niat??

Herm...sbenarnyer, mmg la sume benda yg tersebut di atas tuh takde niat yg spesifiknya..tp disebalik ape yg kiter buat tuh, ape maksud sebenar kiter buat mend tuh..contohnyer..kalo kiter blaja..kenapa kita belaja??kalo nk g makan, kenapa kiter kena makan??kalo nak g melancong, jln2 tgk dunia..kenapa perlu melancong??ha..disebalik menda2 ni la perlunya niat yg betul dlm setiap tindakan kita tuh...sbg contoh la...paling dekat ngan diri kiter...belajar..sume org belajar..even Chinese, india, non muslim la senang kate..kite pon belajar..tp apa beza nyer kite blaja dgn diorang blaja??apa intention kite tyme blaja tuh..apa tujuan kiter blaja??sume bley tanyer diri masing2...



Pernah sorang sahabat bertanye kpd diri kawe, “sein..aku nih kalo lam kelas, slalu jer mengantuk..abes je kelas...leklok jer mata nih..segar jerk..knape ha??”...ha..knape la korang rase beley jd mcm tuh..??herm..masing2 mesti ada pendapat msg2..tp bg kawe yg x brape nk pndai nih, kawe rase..sumer  tuh ada bergantung kepada niat kite sndiri...byk kot proportion dier..mungkin kiter x jelas, kenapa kiter perlu blaja..adekah sekadar untuk lulus exam??sekadar untuk jd seorang doctor??sekadar untuk tunjuk kat org kampung, yg kite nih dah Berjaya..berjaya dlm erti kata yg bukan kejayaan yg sebenarnya..bg kiter seorang muslim...fikirkan..apa bezanya kiter nanti, dgn yg kwn2 kiter yg bukan Islam tuh...??

Dan, kiter kena la ingat..niat sedikit pon x menghalalkan cara..pernah jugak seorang teman berseloroh.. “ smalam aku cam gurau lebey2 la ngan budak pompuan tuh..siap maen tepuk2 bahu lagi..takpe kan??la...nak eratkan silaturrahim..bkn nyer selalu kot..”

Herm..kawe istigfar pnjg je la...masing2 dah besar..sume dah tau kot hokum halal haram...cume kadang2 tuh, kiter saje jer buat2 xtau kan..mmg..kite nih, iman bukannyer kuat sgt...iman manusia akhir zaman, macam mane la sgt..pagi2 beriman, ptg2 kufur...ni nabi s.a.w yg ckp..kawe just rephrase balik jerk...

Paper pon, slagi mane ada lagi ruang masa kite yg x seberapa nih, sentiasa la perbaharui niat kita dlm buat something...kalo kita buat suatu benda tuh, bukan kerana Allah, rugi la kiter...pahala ibadat tak dapat..silap2 bley tmbh akaun dosa plak...na’uzubillah...


4 comments:

  sang harima

November 5, 2009 at 11:54 AM

nau'zubillah...

lawat2 la blog gua..

  Husaini

November 5, 2009 at 5:08 PM

beres bos..

  aku dr amin

November 30, 2009 at 7:54 AM

mitok nak copy lirik lagu nie. thanks

  Husaini

November 30, 2009 at 4:35 PM

herm..amek la..jgn malu2...=)

Related Posts with Thumbnails