Kalo la hari nih 1 Ramadhan..


Kalau la hari ni 1 ramadhan
Mesti best..
Bukan ape, mesti berkobar2 nak bangun sahur
Sanggup makan walau mata tertutup..
Nak dapat pahala sunnah katekan
Nak dapat keberkatan puasa la kan..
Kalau la hari ni 1 Ramadhan
Mesti berkobar2 nak pegi solat terawikh..
Buat 20 rakaat pon ok..
Ala.. sebulan jerk dlm setahun..bukan lama pon..
Kalo la hari ni 1 Ramadhan
Mesti azam nak baca qur’an sehari satu juzuk..
Nanti biler abes ramadhan, bley khatam qur’an tros..
Kan bagus...
Kalo hari nih 1 Ramadhan..
Mesti azam nak wat ibadat banyak2..
Mesti  ingat nak sedekah dkt org yg memerlukan
Mesti azam taknak tinggal qiyammulail..
Mesti nak wat solat fardhu secara jemaah tiap2 waktu
Mesti nak zikir byk2..
Nak wat camne..kan bulan nih pahala amalan dilipatkali gandakan..
Kan bulan nih syaitan2 kena ikat..
Mesti senang nak wat amal..
Mesti senang  nak wat ibadat...
Rugi wo kalo x rebut peluang nih...
Tapi kan..hari ni bkn 1 Ramadhan..
Hari ni dah 14 Ramadhan..
Kalo dulu, baca quran bley jer jaga satu juz sehari
Tapi skarang, satu muka satu hari pon jadila..
Kalo dulu sahur tiap2 hari bgn..
Tp skrang.. “arg...sunat jer tuh..”
Kalo dulu terawikh 20 rakaat pon takper
Tapi skrang, abes 8 tros blah..
Witir pon x buat..adoyai...
Kalo dulu bley wat qiyam hari2..
Tapi skarang..nak syuruk baru bangun...
Kalo dulu smayang fardhu kat masjid..awal waktu plak tuh
Tp skang, kat umah pon jadilah..
Nak abes waktu plak tuh..
Sedihnyer..
Kalo dulu ramadhan nih la yg dinanti2..
Tp hari ni..sibuk duk menghitung hari..
Brape hari lagi nak raye oi..
Kalo awal2 dulu, ramadhan jd pesta ibadat..
Tapi skarng ramadhan jd pesta perniagaan..
Sume org sebuk cari rezeki..
Bkn nye sebuk cari pahala..
Hrm...
Kalo la nabi s.a.w dan para sahabat r.a ada lagi ari nih..
Mesti  diorang sedey..
Tgk keadaan umat hari nih..
Mmg..kita ni lemah..
Tapi, jgn la jadikan kelemahan kita tuh menampakkan Islam tu lemah..
Tapi kan, syukur la..
Ada lagi separuh ramadhan..
Sama2 kita rebut peluang nih..
Jadikan setiap hari kita umpama azam kita pada setiap 1 Ramadhan..

Rasulullah s.a.w telah bersabda:
Seseorang itu sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka selalu menyegerakan berbuka puasa”
Wallahu’alam..

2 comments:

  Asip Hussin

September 4, 2009 at 11:47 PM

salam.
(ini adalah komen, bukan blog post)

satu ramadhan atau 30 ramadhan same je sebenarnye. masih lagi ramadhan. yang berbeze adalah persepsi dan penerimaan masyarakat terhadap tarikh2 ni. mmg benar, semangat hanye berkobar di awal ramadhan. 1 ramadhan hari tu, aku tarawikh kt tepi pintu masjid je, sebab ramai sgt makmumnye. tp skrg aku da boleh dok blakang tok imam, even nak dok tempat imam pon boleh, tp aku x wat mcmtu la.

its up to us sebenarnye mcmane nak menguruskan kehidupan kite. kalau kite dah set kan mind kite mcmtu, mcmtu la jadinye. tp sumenye aku rase ade kaitan dgn pengaruh adat dan budaye. dari kecik lagi kite telah disajikan dgn 'etika2' dan ragam sebegini, make bile besar..tak mustahil kite akan terikut sekali.

dan kalo kite bandingkan dgn masyarakat luar, sprt di mekah, medna dsb, mcmane mereke didik anak2 kecil mereke? tiap2 kali waktu solat, dibawa ke masjid. tiap2 kali nak melakukan ibadat, dibawa bersame anak2 mereke. jadi bile besar..akan terbiase la. even anak2 tu ade perasaan memberontak yg kuat (biase la..remaje) tp itu bkn penghalangnye, sebab ape yg mereke buat itu merupakan rutin harian. tidak sedikit pon merasekan diri seolah2 terpakse melakukannye.

cube tanye balik diri kite, adekah begini care didikan yg kite terime? mmg la kt sekolah kite diajarkan mcm2 ttg solat, kepentingan berjemaah dsb. tp pengajaran dan pendidikan tak same. ape yg menjadikan diri kite 'manusia' adalah pendidikan yg berkesan itu sendiri, dan disokong oleh pengajaran sempurna.

kalau yer, alhamdulillah, mudah2an lekat di kepale smpai ke tue. tapi kalo tidak..sekarang la mase utk melakukan perubahan. dan bile dah beranak nanti, jgn sesekali disalahkan anak2 tu jike mereke lari dari kebenaran, sebaliknye renung dulu diri kite..bagaimane kite mendidik mereke~

wallahua'lam

  Husaini

September 5, 2009 at 2:51 PM

erm...btol pendapat ko tuh asip..
main point sini, kita la yg kena start blk..didik generasi kiter yg akan dtg..biar suke kan agama..nanti bila suasana agama tuh hidup, baru senang nak beramal..mmg dah kalau takdir kita dilahirkan dlm keluarga yg xda atau kurang tarbiyyah agama nyer..nak wat camne..tp kalo dah ada kesedaran tuh..cpt2 la berubah..kan Allah tuh takkan merubah sesuatu kaum tuh kalau mereka sendiri yg tak mahu usaha untuk berubah..wallahua'lam..

Related Posts with Thumbnails