'they give us jamaah' :)


Assalammualaikum wbt..
Dah lama rasenye x menekan papan kekunci ni untk update blog..walupon ari2 bukak blog, baca komen orang2, singgah2 baca blog orang laen..tp x terdetik pon nk update blog sndiri memandangkan mmg xda menda menarek pon nak citer..tp Alhamdulillah, insyaAllah entry kali ni menarek sket..hehe

Td lepas mesyuarat harian, Alhamdulillah..dpt satu berita gembira..org tempatan kat sini ckp, orang tanggungjawab dari markaz Nizammuddin ada call ptg td..sbb nyer  satu jemaah dari Malaysia n Indonesia akan datang ke manipal hujung minggu ni..alhamdulillah..syukur sgt2..dah lama tunggu jemaah2 ni dtg..walaupun tiap2 mggu skang ni ada je jemaah dari tempat2 laen yang dtg..tp semestinya xsama kalo nk compare dgn jemaah dr negara sendiri kan..insyaAllah diharapkan dengan datangnya jemaah ni, dpt la ajak rakan2 muslim yang kt manipal ni dtg berjemaah kat masjid 5 kali sehari semalam.. ye dak?

Mula2 sampai kat manipal 2 thn lepas, mmg jarang nampak jemaah dtg ittikaf kat masjid..kalo ada pon skali 2 je..tu pon mmg xdpt involve sgt sbb masalah bahasa..tp lama2 da nampak kemajuan atas asbab fikir risau dan usaha org tempatan n pelajar2 local kat sini..alhamdulillah, tiap2 hari akan ada bacaan taklim, mesyuarat harian dan amalan ziarah..kalo ingat2 blik..awal2 dulu segan jugak bila duk ngan diorang ni..maklumla, sume la bahasa ibunda diorang jer..tp asabab yakin yang bg paham tu bukan diorang tp Allah swt, duduk je la skali..kadang2 tuh ada je diorang tanyer lepas mesyuarat, paham ke apa yg diorang bicangkan? Hehe..paham x paham pon senyum je la kan..yang penting…amal kena jaga..tp Alhamdulillah, tu dulu..skang da laen..dah boley paham kot sbb mesyuarat n taklim buat dlm bahasa inggeris (tp still yg bantu kita paham)..

Berbalik kpd cite asal, asbab fikir riso diorang ni tinggi sgt untuk stdnt2 malaysia kat manipal ni, makanya, semester lepas, mesyuarat telah bersetuju nk hantar surat kat markas Nizammudin..mintak org tanggungjawab sana hantar jemaah Malaysia kat manipal..Alhamdulillah, surat pertama telah dikirim melalui seorang kawan yg kebetulan pada masa tuh x blk mesia…dia nk pegi nizammudin..so sampai la surat tu kat sana…hehe…lps cuti sem..mesyuarat lagi..sbb xda reply apa2 dari markaz..so mesyuarat putus hantar lagi satu surat..n kalo x silap, surat yg second ni baru je hantar last month..pon melalui org tempatan yg pegi sana..mmg bila tgk surat tuh..zuhud sgt2..tulis atas kertas biasa2 guna pen jer..siap lipat2 boley letak dlm dompet lagi..xda nye nk pos smart2 bagai..tp Alhamdulillah..yg penting isi dlm surat tu sampai.. J

Alang2 jemaah nk datang ni..kena la rancang program betol2..huhu..walopon iman ni terasa lemah sgt2..xtau la setakat mana boley nusrah depa sume nih.. mesyuarat tadi pon ada usul kan nak buat program untuk masturat..aish..lagi pening..x penah lagi buat program untuk diorang ni..camne la agaknya..pape pon tgk esok la macam mane..hihi… insyaAllah..kena mintak tlg dengan Allah betol2..kita merancang..Allah jugak merancang..dan Allah lah sebaik2 perangcang.. teringat pulak kata2 sorang sahabat lepas mesyuarat td.. “ we send the letter to them, they give us jamaah..” masyaAllah..doakan kitorang dekat sini yer… J

4 comments:

  Pencari ALLAH

December 25, 2011 at 6:02 PM

MasyaALLAH, bestnya :)

  Husaini

December 26, 2011 at 12:25 PM

Pencari Allah:
Alhamdulillah..lps ni insyaAllah boley buat entry pasal ni pulak :)

  JUNDULLAH

February 27, 2012 at 6:08 PM

salam

saya minta tolong sdr nasihat rakan karkun yg bernama Azharjaafar313.

semua komen saya telah beliau delete sedangkan saya tidak guna bahasa kesat/lucah pun.

apakah semua karkun tabligh berperangai sama mcm beliau spt org munafik?takut berhujjah dgn cara yg matang?

antara komen saya yg di delete silalah sdr baca dan sanggah artikel dlm blog saya ttg kesesatan tabligh dan juga jawab hujjah bekas karkun tabligh dlm blog:

http://jamaluddinab.blogspot.com/2011/02/peringatan-sebelum-membaca-artikel_07.html

dr nasoha.wordpress

kalau nak tengok youtube beliau pun boleh...

saya minta anda baca artikel dlm blog saya dan sila komen artikel berikut:

1. TABLIGH : PENJELASAN TUNTAS
2. TABLIGH : SATU PENILIAN SEMULA
3. MEMBONGKAR PENYELEWENGAN TABLIGH
4. PENULIS TAMU :TABLIGH-SATU POST MORTEM
5. HUKUM SERTAI PILIHANRAYA
6. DEMOKRASI ALAT DAKWAH ISLAM

Saya harap anda nasihat sahabat karkun anda si azharjaafar tu supaya jgn jadi pengecut dgn mendelete hujjah org yg tak sefahaman dgnnya.itu sifat munafik namanya...

  Husaini

March 15, 2012 at 7:55 PM

Jundullah : InsyaAllah tuan..nam tuan ni apa yer??

Related Posts with Thumbnails