Ziarah dari Mangalore..




Salam  alayk...apa khabar iman sahabat2 sumer??kalo sehat, Alhamdulillah..mintak2 bley terus bertambah..kalo xpon...biar la maintain jer kan..tp kalo dah lemah sangat tuh..cepat2 la recharge balik..perbaharui iman masing2...satu hari, nabi saw tegur para sahabat..nabi ckp kat para sahabat supaya sentiasa perbaharui iman..sahabat tanye balik kat nabi saw...camner nak perbaharui iman..nabi bitau kat para sahabat..supaya perbanyakkan percakapan tntg mafhum kalimah Laillahaillallah...bykkkan cerita kebesaran Allah..kurangkan ckp pasal dunia,pasal study, pasal game..pasal awek ker..n aper2 lagi la..tp cerita byk2 kat kat kawan2 yg laen tentang kehebatan Allah swt..barulah iman boley bertambah..barulah boley bagi kesan kat hati..ni idak..ari2 ckp sal dunia...bile kuar bab akhirat, bab agama, cpt2 jerk switch blk dialog ke bab dunia..camni la kita hari ni kan..terkesan dgn suasana dan kehidupan dunia..padahal dlm quran tuh..dah byk kali Allah swt ulang pasal kehidupan dunia ni yg penuh dgn senda gurau dan tipu daya..tapi tu la..kalo d abaca byk kali pon, xda penghayatan..iman lemah..dan kurang amalan...macam xda paper la...

Teringat kat sorang kwn ni ckp dulu, time jumpe mase cuti yg lepas..sorang org alim nih ckp..yg menghubungkan ilmu dengan amalan adalah iman...kalo org tuh xda iman..x heranlah..tinggi mane pon ilmu dia..tp amalan kosong...sia2 jugak..baru2 ni riuh kejap time result spm kuar...ada sorang ah moi nih dpt A+ dlm subjek tasawwuf islam...yela..kalo kiter blaja..kita akan dpt la ilmu tuh...tp kalo xda iman yakin yg betul pada ilmu tuh...ilmu tuh just limit pada info semata2 je la...x lebey dari tuh..n kita pon xkan dpt ape2 manfaat pon dari ilmu tuh...bile2 pikir2 balik..btl jugak ape yg sahabat saya tuh ckp..arini ramai jer org yg ilmu tinggi melangit..tapi amalan nyer ntah ke mana...xyah tgk org laen la..cek diri kita sndiri...yang laki terutama...dah tau semayang jemaah kat masjid tuh wajib..tp knape x start je enjen moto tuh..pegi je ke masjid n solat??ni idak..bila ckp sal masjid...sebuk jer duk ckp x sabar2 nk bina masjid sndiri(kawen)..tp bile ditanyer...brape kali dlm sari tuh pegi ke masjid..terus je diam..haishh...tepuk dada..tanye iman...

Jauh pulak melencong...herm..sblom tuh..kita hayati hadis nih..sy pon x ingat sngt hadis tuh..sape2 yg ada hadis nih yg complete..jgn segan2 nk share yer..kalo saya silap pon..tlg betolak...sem lps..ada sorang orang alim nih ckp...ada satu hadis nabi lebey kurang bunyi dia camni..
“ Di  hari akhirat nanti, ada satu kumpulan manusia yang dikumpulkan di tmpt2 yang tinggi di sisi arasy Allah swt..para malaikat bertanya kpd Allah swt, siapakah golongan tersebut..adakah para nabi, wali ataupun para syuhada..tetapi Allah swt berfirman..mereka ini ada manusia biasa yang mana ketika kehidupan mereka di dunia..mereka ini berbeza bangsa, berbeza warna kulit , berbeza asal usul nya..tetapi mereka semua berkumpul bersama2 semata2 untuk menginatiku dan membesar-besarkan Aku...”

camni la lebey kurang hadis nih..tp mmg x sama sebijik2 la..mintak tlg la sape2 yg ada jumpe hadis ni..dpt share balik yer..hihi..masyaAllah..alhamdulillah sgt2..smalam baru je sampai ke Manipal dari Malaysia..pegi masjid..tup2 ada jemaah dari Mangalore..itikaf kat masjid satu hari..nabi ckp, kalo tetamu dtg..kena la muliakan..ambil la iktibar dari peristiwa hijraj nabi saw dari makkah ke madinah..macam mane org2 ansar sgt memuliakan org2 muhajirin yang berhijrah pada masa tuh..dah saudara seislam kita datang ke masjid kita jauh2..(lebey kurang sejam stgh la dari manipal ke mangalore) ...so, kita sbgai orang tmpatan ni..kena la layan tetamu kita tuh kan..

so, ptg td ada la program ziarah..alhamdulillah..dah lama nak bawak depa sume nih jumpe, n kenal2 ngan sahabat2 seagama dari Malaysia..n tadi..Allah telah pilih depa sume nih n beberapa lagi sahabat untuk sama..duduk n sama2 taaruf..muzakarah n cita pasal kebesaran Allah swt..masyaAllah..moga2 tetamu2 yang dtg tuh...boley bwk berkat kat kita sume nih.. bkn sng umat manusia hari ni..dtg nak jumpe sesama2 islam..smata untuk menceritakan kebesaran Allah swt..arini sorang sahabat jumpe sorang sahabat, sbb nk pinjam duit la..nak citer masalah la..bkn nye nak selesaikan masalah...tp..bertambah2 lagi masalah ada la..ni la jadi..bila yakin dgn kudrat Allah swt kurang..mengharap kepada selain daripada Allah swt..nauzubillah..tp Alhamdulillah.. ada jugak sebahagian yg amal dgn ilmu yg diorang dpt...maybe diorang paham yg kehidupan dunia ni sementara jer..yg kekal adalah akhirat...seperti mana sabda nabi saw...7 golongan yg mane pada hari akhirat nnti akan berada dibawah lindungan Allah swt..salah satunya adalah..2 0rg lelaki yg bertemu dan berpisah semata2 kerana Allah swt.. semoga kita termasuk dlm golongan ini..

jadi..pe nak kena buat skang nih??cpt2 la usaha atas iman dan amal kita..jgn duk kejar dunia je..kalo yang xda ilmu tuh...cpt2 la blaja...tmbahkan ilmu di dada..n jgn lupa amal..kalo yg dah rase dier tuh byk sgt ilmu..jgnlah bila org laen nak ckp ttg sesuatu ilmu tuh..da xnak dgr..simple la konon...aku dah tau la menda nih..n macam2 lagi alasan..tgkla kekurangan diri kita, bandingakan dgn kelebihan ilmu dan amal yg ada pada org laen..insyaAllah..sesungguhnya...Allah swt menyukai orang yg bersederhana dan merendah diri..wallahualam..

ps: ya Allah..berikan kefahaman agama kepada kami sebagaimana Engkau beri kefahaman agama kepada para nabi dan para sahabat2..=)
Bulan depan ada perhimpunan pelajar Islam kat mangalore..arap2 x clash ngan paper la..huhu..

9 comments:

  Ibnu Mutalib

March 28, 2011 at 9:54 AM

adeih panjangnya netry husaini,..nnt baca

  Husaini

March 28, 2011 at 12:30 PM

hehe..ok2.. =)

  Ibnu Mutalib

March 28, 2011 at 3:59 PM

husaini ,kt blog list tu

blog rizuanariffin kan dah tukar kepada

http://penaseorangmuslim.blogspot.com/

kalau still guna url yg sama akan gi ke life health insurance

  Husaini

March 28, 2011 at 5:09 PM

ok2.. jazakallah bitau.. =)

  Anak Pendang Sekeluarga

March 29, 2011 at 9:51 AM

slmt menziarahi tuan....

  Zamir Amno

March 29, 2011 at 11:29 PM

salam ziarah.. hadis 2 ad kt muntakhab hadis.. tp x ingat ktne.. kalo jumpe i'Allah share sini

  Husaini

March 31, 2011 at 9:11 PM

APS: salam ziarah jugak buat tuan..tetamu dtg bwk rahmat..slalu2 la ziarah org jauh nih eh..hehe

zamir: oh ye eh?? bley la cek muntakhab hadis nanti..jazakallah.. :)

  Norsha

April 9, 2011 at 10:24 AM

berziarah-ziarah di dunia
moga dpt juga berziarah pula di syurga...

  Husaini

April 9, 2011 at 11:26 PM

InsyaAllah Norsha
kena banyak2 usaha dan byk korban lagi dan lagi..:)

Related Posts with Thumbnails