Fikir..Zikir..Syukur..Sabar...


Salam alayk

Tertarik dgn perbincangan dlm Friday artikel pagi tadi..mmg dah lame nak update blog n bincang pasal menda nih..tp kekangan mase slalu menghadkan peluang untuk menulis..insyaAllah sdikit sbyk dapat kiter amek iktibar dari penulisan saya kali ni..

Fikir Vs Zikir

Tajuk artikel yg sedikit sbyk mentrigger diri ini untuk menulis di alam maya ini.. Alhamdulillah..sekurang- kurangnya, penulis artikel pada pagi tadi tuh ada sedikit kerisausn x masalah yang melanda umat islam pada hari ni...
Sblm tuh, mari kite hayati hadis nabi saw..sunnah nabi ulang hadis 3 kali..so, kalo nk amal sunnah nabi skrang nih..bley ulang baca hadis nih 3 kali...XD

"Sesiapa yang menjadikan akhirat sebagai kerisauannya maka Allah S.W.T akan memperkayakan hatinya dan harta benda dunia akan datang kepadanya dalam keadaan tunduk dan hina, dan sesiapa yang menjadikan dunia sebagai kerisauannya, Allah S.W.T akan menjadikan kemiskinan terbayang-bayang di hadapannya dan dia akan diselubungi kesusahan. Dia tidak akan mendapat di dunia lebih daripada apa-apa yang telah ditakdirkan."
Hadith riwayat Ibnu majah dan Tirmizi.

Ok..kite tinggalkan dulu pasal hadis nih..lps nih boley sambung bincang balik..so, berbalik kpd soal fikir td..kenapa fikir manusia nih penting sangat??semua org yang sihat, boley berfikir..tp bergantung la menda apa yang nak dipikirkannyer..fikir seorang manusia nih boley menjadikan sesuatu yg mustahil menjadi realiti..kite amek contoh, mcm mane fikir seorang engineer, menukar sifat logam yang asalnya berat, tetapi boley terbang di udara, menukar sifat logam yang sama yang mane boley tenggelam bile dicampak didalam air..tetapi menjadikannya terapung di atas air..hebat bukan??

Hari ini..semua org sibuk dgn fikir dunia masing2..seorang ibu sibuk memikirkan cara untuk mendidik anak menjadi seorang dewasa yang berguna..seorang pelajar apatah lagi..sibuk memikirkan starategi yang sesuai untuk menjadikan diri mereka setaraf dgn pelajar2 cemerlang yang laen..seorang petani sibuk memikirkan cara meningkatkan hasil tanaman...seorang perdana menteri sibuk memikirkan cara utk memajukan sebuah negara..dan macam2 fikir lagi la umat manusia hari ni...masing2 sibuk memikirkan hal2 dunia...=(

Sekarang..kita imbas balik sirah perjalanan nabi2 dan para sahabat..macam mane nabi saw fikir supaya bayi terakhir yang lahir dikalangan umat akhir zaman ni meniggal dgn dapat sebut kalimah Lailahaillallah..dapat msk syurga Allah swt macam umat2 dizaman sahabat..macam mane nabi saw, apabila berjumpa dgn sahabat2 yang sibuk bercerita ttng dunia, cpt2 nabi switch pemikiran para sahabat kepada ingat akhirat..macam mane nabi saw fikir supaya seruan Lailahaillallah dapat sampai ke sluruh alam..dan yg paling menarik ...kisah yang dinukilkan oleh Allah swt dalam Al-quran...surah an naml..mcm mane ketua semut yang memikirkan keadaan anak2 buahnya suapaya segara bersembunyi di celah2 lubang dibawah tanah kerana takut dipijak oleh nabi Sulaiman dan tentera2 nya...

Ok..tepuk dada tanye iman..dimana tahap kita hari ini..360 darjah berbeza dgn kehidupan nabi dan para sahabat..semua beriya2 mahu merebut syurga Allah swt..mahu mendapat syafaat nabi di akhirat kelak..tapi..apa yang nabi buat...semua kita tinggalkan..jgnkan kate hendak keluar berjihad di jalan Allah swt...nak amek sunnah fikir risau nabi atas ummat pon belum tentu berjaya..ummat islam lemah harini sbb hidup nafsi2..dlm bab2 agama, semua pakat buat infradi jer..semayang pon sorang2, macam mane islam nak kuat..kalo bab dunia, duk buat sorang2 dicemuh, dikecam..nak g maen bola berjemaah kat padang..senang jer...ini la berlaku...semua lemah..lemah dalam berfikir...berfikr macam mane nak majukan agama islam..dan secara tak sedar...melemahkan agama islam tuh sendiri sedkit demi sedikit...nau’zubillah..

bersambung...

8 comments:

  mohamad asri

January 29, 2011 at 1:21 AM

sila update secepat mungkin ye incik. :)

  amirhailmi

January 29, 2011 at 1:46 AM

btol2... ari ni kalu ajak gi jalan2 ramai je yang nk pergi berjemaah. tak de duit pom sanggup utang. tp bila ajak untuk tujuan agama, hati berat macam kena ikat kat KLCC... ak la tu. huhuhu

  khalifah

January 29, 2011 at 5:33 AM

interesting.keep it up!

  Anak Pendang Sekeluarga

January 29, 2011 at 9:11 AM

salam,agame bila di amal dgn mujahadah,inshAlah akan bg kesan pada hati..

p/s:Saya memerlukan komentar dan pandangan berkaitan dengan artikel baru yang saya tulis di blog saya.Mungkin tuan mempunyai pandangan dan komentar yang berbeza dengan saya dan diharapkan sama2 kita berkongsi pandangan dan komentar itu kearah kebaikan.Sekian terima kasih.

  Husaini

February 3, 2011 at 5:24 PM

asri: insyaAllah akan ada updatenya nanti..tggu...!!

hailmi: sama la ngan saya..iman pon lemah..huhu

khalifah: jazakallah

APS: insyaAllah..=)

  Anak Pendang Sekeluarga

February 10, 2011 at 10:14 AM

bila nk update nie....dh lama tunggu...

p/s:Jemput ke blog saya,semoga saya dapat kongsi dengan tuan artikel berkaitan doa vs orang zalim di blog saya.

  ukhti,mardhiah

March 6, 2011 at 6:10 PM

salam,bila nk updatenya.

  Husaini

March 7, 2011 at 8:49 AM

insyaAllah ukhtiMardhiah..sedang mencari ilham..=)

Related Posts with Thumbnails