kalo kiter x tlg diri kite sndiri..saper lagi??


Salam alayk..

Pagi2  bute camni baru la trase nk mengisi ruang blog yg dah lame ditinggalkan nih..smbil2 duk dgr radio ikim.fm online..best la jugak..xda la bosan sgt..walopon tgh mengadap assignment yg bertimbun2 nih, tp xper la..mmg ingat xnak postphone keje..tp last2 ada jugak yg tertinggal..nak wat camner..dan mmg lumrah student medic kot..mmg xleh duk senang sket..ada je keje yg dtg..

ingat tyme cuti sbulan dulu nak la jugak isi ngan benda2 berpekdah..tp x kemana nampaknyer...takperla..dah sminggu kawe kembali ke bumi manipal nih..byk menda dah berlaku..junior2 pon dah sampai td..sempat la jugak tunjuk2 muke n ikram diorang tuh..hehe..x lama lagi senior2 plak nak abes cuti..kg manipal nih akan kembali meriah le ngan budak2 m’sia..hehe..

herm..result exam pon so far so good la untuk sumer..alhamdulillah..tp ada la jugak sahabat2 yg cam x dpt trime keputusan tuh..kawe pon x paham knaper...apela yg diorang nk kejar n puaskan hati sgt ngan result exam diorang tuh..bagi yg rase x braper elok tuh..teros2 le tingkatkan usaha...n bagi2 sape yg dah cemerlang tuh..jgn le puas hati sgt..sbnarnyer, result tuh xda pntg sgt pon..tp aper yg penting, camner keadaan diri kiter lps kiter dpt result tuh..ada rase syukur ke tak..ada muhasabah tak  aper yg x btol pada diri kite...bkn aper..rata2 yg kawe prasan la ngan student2 aka sahabat2 kawe nih sndiri, diorang nih cam yakin sgt ngan usaha diorang..keyakinan diorang pada pertolongan Allah tuh cam diketepikan..padahal, kita nih sbagai makhluk..langsung xda kuasa nak halang takdir dan ketentuan dr Allah swt..bkn nyer diorang x pernah prasan kot...kadang2 mereka sndiri yg ckp.. ‘aku tgk si A tuh xda la study sgt pon..tp result gempak nk rak..’ yg sorang lagi ckp “tgk budak tuh..agama xda la kuat sgt..smayang pon bley on off...tp result distinction jerk..” huh..istigfar la byk2 kalo ada kawn2 camni..tu la..kalo dah iman yakin x btol kat Allah swt..Allah nak uji sket ngan ujian2 camtuh..mmg akan tros fail ler..

sedangkan, pertolongan Allah tuh datang dengan perantaraan amal..kalo amal xda, camner nak dpt pertolongan dr Allah..kalo ada amal pon, kalo x sempurna,..sama la jugak..ibadat solat diringankan..al quran dipinggirkan..sedangkan Al Quran tuh sndiri ada hak yg perlu ditunaikan...kalo dah macam nih keadaan nyer doktor2 yg akan merawat pesakit..silap2 aribulan nnti..mereka pon akan yakin bulat2 yg dgn usaha mereka dpt menyembuhkan pesakit..dgn ubat2 yg mereka syorkan untuk amek dapat menghilangkan kesakitan..nau’zubillah..mintak2 jauh la pada diri kawe n sahabat2..
p/s: cube untuk menjadi seorang doktor yg bley bwk keseluruhan hidup beragama dlm hidupnya...

11 comments:

  Faiz Nadzam

March 14, 2010 at 6:59 AM

hmm setuju2. susah itu ujian, senang itu ujian. kejayaan itu ujian, kegagalan pun ujian.

  SyaZwan

March 14, 2010 at 10:22 AM

i like this post =)

  Amir_pali

March 14, 2010 at 12:27 PM

waa,congrate sein....
ko mmg hebat..

  ziarah76

March 14, 2010 at 9:12 PM

doktor beriman....

  Husaini

March 16, 2010 at 5:41 PM

faiz nadzam
tu la..tp x smua org bley trime ape pon ujian yg depa dpt kan..

syazwan..
thanks =)

amir pali
haha..time kasih..
xdop la hebat mane pon..
same cam ko la jugak

ziarah76
insya Allah..doa2 la kat kitorang yer..

  Peninjau Dunia

March 27, 2010 at 5:34 PM

emmm... betapa kurang nya amalan ku ini...

  Husaini

March 27, 2010 at 11:23 PM

peninjau dunia: selagi ada usia, sleagi tuh kite gune untuk tingkatkn amalan kiter.. =)

  miya

April 18, 2010 at 5:50 AM

ahmad. doakan orang deh?
jumpa raya nanti. yeayyy!


moga saya tabah menghadapi segala ujianNya. insyaAllah :)

  Husaini

April 18, 2010 at 9:21 AM

insya Allah mira..
gud luck exam..
wat leklok...doa byk2...

  Fakeh

August 28, 2010 at 1:44 PM

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

  Husaini

August 31, 2010 at 8:56 PM

jazakallah Fakeh =)

Related Posts with Thumbnails