Kelebihan 10 Hari-hari Pertama Zulhijjah

Dipetik dari inijalanku.wordpress.com

Ramai dari kita yang telah maklum kelebihan 10 Malam-malam Terakhir Ramadhan. Tetapi adakah ramai dikalangan umat kita yang maklum kelebihan 10 Hari-hari Pertama dalam bulan Zulhijjah? Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah).
Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).
Ibnu Hibban di dam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa baginda s.a.w bersabda, “Seutama-utama hari adalah hari Arafah”.
Amalan yang dianjurkan padanya

1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi s.a.w.: “Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga”.

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, “Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu”.
Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, “Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)”.

4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.
Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.
Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah.

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Imam Muslim meriwayatkan dari Ummu Salamah r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya, dan di dalam riwayat lain : “Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban.

Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah, maksudnya, (Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).

Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.

9. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.
Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

10. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.

Adab dan Sunnah

Salam kpd sume sahabat..
dah lama tak tulis blog ni..bkn ape, xda idea campur xda masa..hehehe..
tapi takper..malam nih, kita kongsi la sket2 apa yg boleh kiter kongsi..
moge2 sumer dapat amek iktibar dan amalkan..

Dalam idup kita sehari2, sebenarnya byk adab2 dan sunnah2 yg sepatutnya kita amalkan..
contohnya...adab tidur..bayangkan, katakan umur kita estimate nye 60 tahun la...tu purata la senang kata...tapi kajian menunjukkan yg kite nih habiskan umur kita selama 20 tahun untuk tido jerk..and kalo kita tido nih x ikut sunnah dan adab2 nya..maknanya, 20 tahun idup kita akan jd sia2...nauzubillah...

Sbb tuh, apa2 yg kita buat, kna ikut sunnah and niatkan sbg ibadat kpd Allah..kita dah byk blaja dan baca sebenarnya, tapi nak datangkan amal agama dalam diri kita tuh yg jadi ssh...tapi insya Allah..kalo kite istiqamah dan ikhlas dalam beramal, amal2 agama tuh akan lekat dlm diri kita dan menjadi pembimbing diri kita...

Buat mase nih, sy nak share adab2 dan sunnah makan cara Rasulullah s.a.w..
sbb nye mkn nih slalu kita buat..dan tanpa kita sedari sebenarnya cara kita mkn arini sgt jauh dr cara junjungan besar kita s.a.w makan..sblom pegi kpd adab, saya nak citer sket pasal sirah ttg sunnah makan nih..citer nyer camni...pada zaman Rasulullah s.a.w dulu, ada sekumpulan sahabat nabi s.a.w telah dijemput oleh pembesar Arab ke satu jamuan makan..dlm jamuan tuh, sahabat2 telah dihidangkan dgn pelbagai hidangan...tapi ada satu hidangan yang mana para sahabat tak sentuh pun...iaitu buah anggur..lalu mereka ditanya oleh pembesar yg menjemput mereka dtg ke jamuan tersebut kenapa mereka tidak makan buah anggur yg dihidangkan..lantas dengan sifat rendah diri, para sahabat menjawab yg mereka tidak tahu bagaimana cara nabi s.a.w mkn buah anggur...masya Allah...

Lihatlah bagaimana para sahabat bersungguh2 mengamalkan sunnah nabi s.a.w...kebanyakan kita hari ini meninggalkan sunnah sebab katanye itu hanyalah sunnah (sunat) tapi para sahabat ikut sunnah, sbb itu adalah sunnah nabi s.a.w..

Nabi s.a.w pernah bersabda
" sesiapa yg mengamalkan sunnahku, bermakna dia mencintai aku,barangsiapa yang mencintai aku dia akan masuk kedalam syurga bersamaku di akhirat kelak"

Antara adab2 dan sunnah ketika mkn ialah
 • makan secara berjemaah
 • basuh tangan sebelum mkn
 • tunggu makanan dihidang, bkn makanan yg menunggu
 • makan hendaklah beralas
 • makan buah terlebih dahulu
 • habiskan makanan sblm minum air
 • baca doa lihat makanan
 • baca doa sblm makan
 • baca doa selepas makan
 • sisipkan (jilat) jari selepas makan
 • kalo x duduk atas kerusi, bley praktis duduk makan secara sunnah...( ssh nk tunjuk kat sini..heheh)
 • berhenti sblm kenyang
 • semasa mkn, bykkan cerita pasal agama or dakwah..

sy rase tuh jer yg sy ingat..sebenarnya byk lagi..sape2 yang nak tambah silekan...sama2 kita muzakarah..=)Related Posts with Thumbnails